Ekonomi

världsekonominEkonomi och pengar styr allt i vår värld. Ingenting görs utan en tanke på ekonomisk vinning och när det kommer till stora företag så kommer ordspråket ”Mycket vill ha mer” väl till pass. Världens problem, framgångar och utveckling styrs även helt av ekonomi. Ett land i kris med svält, krig och andra stora problem har fått sitt öde genom sin ekonomiska status.

Många förstår dock inte hur landsekonomi fungerar och vilka länder som har god respektive dålig ekonomi. Många tror att t.ex USA är ett land som har god ekonomi, vilket inte i närheten stämmer med verkligheten. Vårt lilla land Sverige har många gånger sundare ekonomi, faktiskt en av Europas bästa.

Framtidens ekonomi i världen

Det är inga tvivel om att det kommer att ske stora förändringar inom världsekonomin i framtiden. Vissa länder kommer att få mycket sämre ekonomi, vissa kommer att växa sig väldigt starka. Anledningarna till detta är flera och vissa saker i världens utveckling kommer att påverka många länder, vissa negativt och vissa väldigt positivt.

Oljan – Världens mest eftertraktade råvara

Oljan är en råvara som idag försörjer flera stora länder, vissa helt och hållet. USA är ett land som är extremt påverkad av olja och många tror att USA’s inblandning i Mellanösterns stridigheter kan ha att göra med deras intresse för oljan.

Oljan försörjer också flera av de rika länderna i Mellanöstern, t.ex Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. Dessa länder är helt beroende av sin oljeproduktion och en stor förändring av oljans betydelse skulle kunna innebära en katastrof för dessa länder.

Med tanke på fordonsindustrins utveckling och innovationer kring elbilar så kan vi i framtiden få se en stor förändring hos de oljerika länderna, även hos vårt lilla grannland Norge. Oljan används däremot inte bara för bränsle utan även för produktion av olika plaster, ett helt klart växande material.

Börsen och bankerna

Världsekonomin påverkas också mycket av börser och de stora bankerna. Börsen går alltid upp totalt sett och vi kan inte se någon anledning till att den inte skulle fortsätta att göra det. Även om det sker stora förändringar i världen så kommer ett stort behov att alltid bytas ut mot ett annat, vilket gör att det totalt sett alltid kommer att florera samma mängd pengar fast åt olika håll.

Bankerna blir bara större, rikare och färre. Siffror visar att bankerna tjänar så groteskt mycket pengar att både företag och privatpersoner sparkar bakut över de avgifter och räntor som råder. Det har även börjat göras fler sammanslagningar och uppköp av banker, för att de stora bankerna vill bli ännu större. Den senaste affären var Danska Santander som köpte hela GE Money Bank’s Nordiska verksamhet.

Industriländer och stormakter

Kina är idag världens största industriland där nästan all massproduktion sker i världen. Fler och fler företag flyttar sin produktion till detta effektiva och arbetskraft billiga land, just för att sänka sina produktionskostnader och tjäna mer pengar på sina produkter.

Detta har gjort att Kina utvecklats enormt mycket då både kunskap och innovativ teknik flyttats till landet, dessutom har landet själva en hög, teknisk kompetens. Kina’s ekonomi växer därför också och gör att denna stormakt blir ännu större.

Ryssland är ett land som vi tror kommer att förändras mycket i framtiden. Landet har enormt mycket naturresurser, teknisk kompetens och många historiska framgångar. Vi är övertygade om att dessa resurser kommer att utnyttjas till en mycket högre grad i framtiden och att landets ekonomi än en gång kommer att växa sig starkare.

USA är på nedgång och det är inte positivt för världslugnet. Vi tror däremot inte att det kommer gå så långt att landet ”kraschar”, USA’s ekonomi kommer att vända och vi tror att deras status kommer att bibehållas.

Framtidens miljö skapar förändringar

miljö och ekonomiVår vetskap kring miljön och arbetet med att förbättra den är något som växer mer över hela världen. Nya lagar skapas, nya förbud införs och det satsas mer och mer på arbetet med att ”städa upp” på vår planet.

Forskning visar kontinuerligt på hur vi påverkar vår planet och vilka konsekvenser det får. Vi har ett långt och tufft arbete framför oss där det kommer krävas stora insatser och förändringar för att kunna lyckas att stoppa förstörelsen av vår värld.

Detta är något som i framtiden kommer ställa mycket högre krav på företag och det kommer garanterat att påverka ekonomin för många branscher och företag. Vissa kommer kanske till och med att rasa helt, även de gigantiska företag.

Sammanfattning

Världens utveckling är explosionsartad, både på ett positivt och negativt sätt. Världen har historiskt sett varit sen på att reagera och frågan är om vi själva hänger med i framtidens svängar. Mycket kommer att hända och det kommer att hända snabbt. Om man hänger med i svängarna och siar rätt så kan det för många investerare bli rena guldgruvan.