Teknik

teknikNär man pratar i termen ”framtid” så tänker nog de flesta på teknik, robotar, datorer, flygande bilar, rymdresor med mera. Dessa tankar är naturligtvis helt rätt och just när det gäller teknik så kommer utvecklingen att vara helt otrolig i framtiden.

Tänk dig tillbaks 30 år i tiden och tänk på vad som hänt med bilars teknik, mobiltelefoner, datorer och andra elektronikprodukter under de förhållandevis få åren. Det vi kan göra med teknik idag kunde man endast fantisera om då.

Stora innovationer

Det finns mycket trender inom teknik och nya tekniska lösningar som uppfinns, testas och lanseras. Vi börjar komma nära lösningar till flera enorma innovationer. Ett exempel är människoliknande robotar som kan utföra samma fysiska saker som vi människor kan. AI (artificiell intelligens) är också något som man börjar komma i mål med, något som kommer att förändra världen enormt mycket.

Hälso- och sjukvården kommer att påverkas mycket av den tekniska utvecklingen. Det finns t.ex forskning som visar att vi snart kommer kunna få elektroniska proteser som helt och hållet ersätter våra lemmar och återger oss full funktionalitet.

Ett annat spännande exempel är uppfinningen som kallas för ”Hoverboard”, en skateboard utan hjul där du svävar över marken. Filmen Tillbaka till Framtiden från 1985 visar scener från framtiden där ungdomar åker på svävande skateboards. Inte trodde vi att det skulle bil verklighet 30 år senare?

Företag att räkna med i framtiden

Några företag som du absolut ska räkna med i framtiden inom teknik och innovationer, är bl.a Google, Apple och Microsoft. När det gäller teknik så tror vi också mycket på BMW som visar tendenser till att vilja jobba med innovationer kring mer än bara bilar.

Google är vår digitala gud

AIGoogle äger i stort sett internet, inte på papperet men när det gäller användandet av internet. Google är inte längre namnet på en sökmotor eller ett varumärke, det är ett begrepp som är här för att stanna. Man ”söker” inte längre, man ”Googlar”.

Detta enorma företag har otroliga tillgångar och resurser, både tekniskt och ekonomiskt. Google har t.ex redan köpt hela tre utvecklingsföretag som arbetar med artificiell intelligens i Storbritannien. Redan vid första köpet så blev det stora nyheter, sedan gick The Guardian ut i Oktober 2014 om att Google köper ytterligare två företag inom branschen.

Apple kommer att ta över mer och mer

När det kommer till datorer, mobiler och andra elektroniska produkter så kommer vi att få se mycket mer ifrån Apple de kommande åren. Apple har gått från att vara det gamla gråa företaget Macintosh till att bli dator- och mobilvärldens premium företag.

Andelen Apple användare har ökat enormt mycket de senaste åren, både bland mobiler och datorer. De flesta företag som tillverkar tillbehör och produkter för datorer fokuserar också på att i första hand göra dem kompatibla med Apple’s produkter. Det tycker vi bekräftar vad som är framtiden inom datorer, mobiler och elektronik.

Microsoft är hotat

Microsoft är så klart hotat av Apple’s framgångar. PC tillverkarna tappar mark och det innebär att också Microsoft’s flaggskepp, operativsystemet Windows också gör det. Microsoft har även försökt sig på att skapa sitt egna mobila operativsystem som de valt att integrera i samtliga elektronikprodukter, både i datorer och mobiler.

I ett försök att ge sig in djupare i den mobila framtiden så köptes Nokia, vilket innebar att Windows blev mobiljättens nya operativsystem. Själva mobilerna är fortfarande tekniskt konkurrenskraftiga med iPhone, Sony och Samsung, men operativsystemet har verkligen inte slagit igenom.

Den som tror att Microsoft lägger sig ner och ger upp i denna jakten är helt ute och seglar. Vi kommer garanterat att få se stora innovationer och nya konkurrenskraftiga produkter från denna jätte i framtiden. Frågan är vad som krävs från Microsoft för att ta tillbaks tronen igen.

BMW – Blir mer än bara bilar

BMW är ett företag som vi kan räkna med i framtiden. Vi känner tydliga tendenser till att företaget börjat tänka utanför boxen och att de vill använda sin tekniska kompetens till att arbeta med innovationer utanför bilbranschen.

Även inom bilbranschen kommer vi garanterat att få se banbrytande uppfinningar och ny teknik som kan på sikt förändra världen. Det är t.ex officiellt att BMW utvecklat ett autopilot-system för bilar där bilen själv styr och kör till en speciell destination utan att föraren behöver röra vare sig ratt eller pedaler. Bilen kan färdas i max 130 km/h och använder sig av ett avancerat GPS system. Motorprogrammet Top Gear var snabba med att snappa upp denna nyhet och att testa det nya systemet.