Företagslån

Det finns många anledningar till varför ett företag kan behöva långa pengar. Det kan till exempel röra sig om ett startkapital för att komma igång, ett lån för att investera i ny bättre utrustning eller att man behöver klara sig genom att tillfällig tuff period där man vet att det finns ett ljus i tunneln bara företag räddas från att kapsejsa på vägen.

foretagslan

Måste man låna mycket pengar?

Ett vanligt missförstånd är att lånegivare som erbjuder företagslån bara är intresserade av att bevilja mångmiljonlån och att alla deras klienter är stora företag med hög omsättning. Sanningen är att det idag finns gott om långivare som erbjuder även smålån till företag, till exempel ett snabblån på 25 000 kronor till den kämpande mikroföretagaren som behöver en bättre dator till sitt webbföretag.

Måste det vara ett aktiebolag?

Nej. Vissa långivare lånar bara ut till aktiebolag, medan andra är mer flexibla och till exempel godkänner ansökningar även från handelsbolag och registrerad enskild firma.

Däremot är det väldigt vanligt att långivare kräver att företaget ska vara ett svenskt företag.

Vad menas med omsättningskrav?

Många långivare har ett omsättningskrav för sina företagslån och om företaget som vill låna inte når upp till omsättningskrav avslås låneansökan automatiskt. En vanlig nivå är att omsättning måste vara minst 600 000 kronor per år för att inte ansökan ska avslås automatiskt.

Kan ett nystartat företag få sin ansökan beviljad?

Ja, det finns långivare som lånar ut pengar till nystartade företag. Det är dock mycket svårare för långivaren att bedöma återbetalningsförmågan hos ett företag som inte (eller knappt) har kommit igång ännu, så ofta ställs extra höga krav för att lånet ska beviljas. Det kan till exempel krävas att en eller flera av företagets ägare går i personlig borgen för lånet och att samtliga ägare är bosatta i Sverige.

När man har haft igång verksamheten i 6 månader brukar det börja bli enklare att få ett mer vanligt företagslån som inte räknas som ett uppstartslån.

Om du har planer på att starta företag och behöver låna pengar för att komma igång kan det vara idé att leta efter särskilda uppstartslån och andra former av stöd till nyföretagare istället för att bara titta på vanliga företagslån. Du kan till exempel kontakta det statliga företaget Almi Företagspartner Aktiebolag för mer information. Många kommuner har också nyföretagarcentrum och liknande där man kan få information om lämpliga lösningar.

Hur snabbt kan jag få pengar genom ett företagslån?

foretagslan snabbt

Detta beror väldigt mycket på omständigheterna. Om ditt företag behöver ett litet blancolån finns det långivare som tar emot ansökningar online, behandlar dem snabbt och betalar ut till företagskontot inom 24 timmar efter att du signerat låneerbjudandet de skickar dig. Om det däremot rör sig om mer komplicerade lån, till exempel ett stort lån där delar av företagets egendom ska sättas som pant för lånet, kan du räkna med att processen tar längre tid.