Hälsa

hälsa och matHälsa, vikt, kost och träning hänger ihop och är mer populärt än någonsin, det verkar inte finnas någon gräns för hur många gym eller hälsoprodukter som finns. Det skapas hälsotrender, media använder vältränade kändisar för att marknadsföra produkter och det ena forskningsresultatet överlappar det andra. Samtidigt växer snabbmatkedjorna och andelen övervikt ökar. Det är en ganska förvirrande utveckling och det är svårt att hitta ett samband mellan den ökande konsumtionen av onyttig mat och det ökade intresset för hälsa och träning.

Framtidens mat

Den senaste mätning som gjordes så räknades 1,5 miljarder vuxna människor som överviktiga och ca 400 miljoner som lidande av fetma. World Health Organization – WHO förutspår att siffrorna kommer att öka med ca 40% till slutet av 2015, vilket är en minst sagt skrämmande ökning.

Sverige är långt ifrån det värsta landet när det gäller övervikt men vi är heller inte det bästa inom EU. Malta är det land som har störst andel överviktiga människor, nästan 70% av öns befolkning. Tätt följt kommer Grekland, Storbritannien, Tyskland, Slovenien och Finland. Något som är intressant är att länder som Frankrike, Danmark och Italien har lägst andel överviktiga människor.

Matkassar online

Den generella utvecklingen i världen är online och mobilt. Varenda matvarubutik öppnar sina online butiker där du kan handla mat direkt via datorn eller mobilen. Du får sedan en matkasse för en hel vecka levererad direkt hem. Utvecklingen med matkassar är både positiv och negativ av flera anledningar.

Det positiva med matkassar är att du sparar tid medan det negativa är att det kan kosta en slant extra. Du får däremot väldigt hög kvalitet på dina råvaror, som du kanske inte annars hade valt just pga priset. En annan nackdel är att du förlorar den sociala delen i ditt liv, där du i stället för att vistas bland folk, får röra på dig och möjligheten att träffa bekanta, sitter kvar hemma i soffan och vänta på din matkasse.

Utvecklingen är dock väldigt snabb och numera finns det fler matbutiker online som säljer matkassar än vad det finns fysiska matvaruaffärer. Du hittar alla matbutiker online som säljer matkassar på webbsidan http://www.matkasse.se

Snabbmatens utveckling

Snabbmatkedjorna växer så det knakar, Mc Donalds, Max, Burger King, Pizza Hut m.fl öppnar nya restauranger varje vecka över hela världen. Behovet av snabbmat ökar drastiskt och anledningarna som vi ser det är p.g.a stressig vardag som också påverkat barnens kost och matvanor.

Ett barn idag äter i snabbmat minst 1-2 gånger i veckan i genomsnitt och om vi går tillbaks ca 20 år så var det mer normalt med 1 gång i månaden, i vissa fall var fjortonde dag. Snabbmatkedjorna är alltså en växande bransch som i alla fall de närmaste 10 åren kommer visa uppgående siffror.

Forskning och trender

Dagens forskning ger dagligen nya råd och rön, det hittas nya hälsofarliga ämnen i livsmedel samt att vi kontinuerligt blir informerade om hälsorisker med den mat vi stoppar i oss. Vi blir hela tiden mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur det påverkar vår hälsa, vilket är något vi tror att vi kommer få se en ökning av i framtiden.

Dålig kost och övervikt leder till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, precis som rökning. För 30 år sedan rökte många gånger fler människor än idag men i takt med forskning och vårt ökade medvetande så har rökning trappats ner ofantligt mycket. Vi ser (och hoppas) på en chans till att vi kan få se samma utveckling inom mat och hälsa.

TräningTräning och motion

Antalet tränande människor ökar en hel del varje år och samtidigt försämras folkhälsan, enligt en artikel i SvD från början av 2013. Stora gymkedjor ökar sina medlemmar med 2-3% per år och det byggs kontinuerligt nya gymanläggningar. Träning är ett växande intresse både hos ungdomar och äldre, vilket kommer gynna både gymkedjor, sportbutiker och andra butiker med tränings- och kostprodukter.

Vi är helt övertygade om att hälsa och träning är en framtidsbransch där stora gymkedjor blir större och det kan även komma nya aktörer på marknaden. Det är en marknad som är långt ifrån mättad där det finns en lättinspirerad målgrupp.