Finansiering för företag

finansiering för företagDet finns i huvudsak två lägen då man kan behöva låna pengar till sitt företag. Det vanligaste är att man har en mycket bra företagsidé som man vill förverkliga, men att man inte har de finansiella medel som krävs för att klara uppstarten av företaget. Det andra läget är att man drivit företaget ett tag och att man börjar växa väldigt snabbt, snabbare än vad likviditeten i bolaget klarar av.

Det kan låta konstigt men det är inte alls ovanligt, speciellt i de fall då man kanske får en eller flera nya stora kunder där man inte riktigt har resurserna att kunna leverera. Då kan det krävs anställningar, inköp, nya lokaler och mycket mer för att man ska få de resurser som krävs för att bolaget ska växa.

Finansiering för uppstart av bolag

När man ska starta ett företag och man behöver en summa pengar till detta, så är det ett företagslån som man måste ansöka om. Villkoren för ett företagslån är nästan alltid individuella och anpassas utefter lånebeloppet, företagets kreditvärdighet och det ändamål som pengarna ska användas till. Ränta och villkor för lånet blir alltså en subjektiv bedömning som banken gör där du ansöker om företagslånet.

Du kan med fördel ansöka om ett företagslån hos flera banker, just för att bedömningen är så individuell. Det finns även kreditbolag som är specialiserade på finansiering för företag och de kan många gånger ha de fördelaktigaste villkoren.

Finansiering av tillväxt

Om du driver ett företag som snabbt behöver växa, så har du egentligen två alternativ till finansiering, företagslån och factoring, även kallat fakturaköp. Företagslån fungerar som ovan beskrivet medan ett fakturaköp handlar om att du säljer de fakturor du skickat till kund, för att omedelbart få pengar.

Syftet med factoring är alltså att du inte behöver vänta 30 dagar på att få dina pengar från kunden, du får pengarna inom 24 timmar från att du sålt din faktura till ett kreditbolag. Naturligtvis är det förenat med en liten kostnad men eftersom du också slipper kreditrisken så kan det många gånger vara värt det.

Du kan nu ta snabbare beslut och få in en hel del pengar i bolaget direkt, om du har flera kundfordringar liggandes.