Behöver ditt företag en webbsida?

Det borde inte råda något tvivel i någon företagares hjärta att deras företag behöver en webbsida. Internet är nu mera en mycket viktig del av våra liv och Internet är den första plats de flesta människor går till när de behöver hitta en viss tjänst eller produkt. Trots detta finns det massvis med svenska företag som inte har en webbsida eller som har en mycket dålig föråldrad webbsida som inte uppdateras. Alla företagare bör idag se till att de har en modern välfungerande webbsida som på ett bra sätt presenterar de tjänster de erbjuder. Det är också viktigt att regelbundet uppdatera webbsidan. En webbsida som inte har uppdaterats på länge ger ett oseriöst intryck och kan få en konsument att undra om företaget fortfarande är aktivt.

En hemsida kostar inte mycket att bygga och koster mycket lita i månatliga driftskostnader. Det krävs därför inte att många kunder hittar dig genom din webbsida för att den skall vara en bra investering.

Bygg en webbsida själv

WordPress och andra verktyg har gjort det mycket enkelt att skapa en webbsida och det finns tusentals färdigutvecklade teman som du kan använda. De flesta av dessa är billiga eller gratis att använda. Vem som helst kan bygga en egen webbsida om de tar sig lite tid och använder de gratis tjänster som finns tillgängliga. Det är dock viktigt att du tar dig tiden att skapa en webbsida som ser professionell ut och som har ett lämpligt utseende för ett företag i din nisch. Det är viktigt att den fungerar på både datorer och på mobiler.

Tänk på att du skapar webbsidan för dina kunder. Inte för dig. Du skall därför skapa en webbsida som är lättanvänd för dina kunder och som gör det lätt för dem att hitta det de vill hitta. Skapa inte en webbsida som innehåller en massa saker och effekter som du tyckte var coola.

Tänk igen vad dina kunder oftast frågar om, vad du skulle vilja veta om du var en potentiell kund och skapa sedan en webbsida som svarar på dessa frågor och som uppmanar den potentiella kunden att kontakta och anställa er. Det kan ofta vara bättre att inte uppge exakta priser på webbsidan utan att be de potentiella kunderna att ringa för denna information. Detta ger dig en bättre möjligt att sälja din tjänst till de nya kunderna på telefon där du direkt kan svara på eventuella frågor och där du kan anpassa priset till deras speciella situation.

Anställ någon att bygga företagets webbsida

Om du inte vill, inte har tid eller känner att du inte har den nödvändiga kompetensen att bygga en webbsida själv så måste du anställa någon annan att göra det. Detta är mycket dyrare än att göra det själv men fortfarande värt pengarna om du inte redan har en webbsidan. Du kan med fördel låta flera utvecklare lägga bud på jobbet för att hitta den som kan erbjuda bäst pris.

När du letar efter en utvecklare är det mycket viktigt att du tittar på deras portfölj av andra webbsidor som de redan har byggt. Det är det bästa och lättaste sättet att se om de är bra på sina jobb. Det finns många webbutvecklare som inte är bra på sina jobb. En skicklig utvecklares portfölj skall bara innehålla snygga välutvecklade sidor. Om du hittar fula sidor i portföljen bör du välja en annan utvecklare även om portföljen även innehåller vackra välutvecklade sidor. En bra designer lämnar inga fula sidor i sin portfölj. Den finns en mycket stor mängd utvecklare att välja mellan så du kan vara kräsen när du väljer en utvecklare.

Om du vill begränsa din kostnader så kan du välja att anställa en utvecklare i ett annat land. Webbsidor såsom upwork.com gör det lätt att hitta och anställa utvecklare från hela världen.

Oavsett om du anställer en svensk eller en utländsk utvecklare så är det mycket viktigt att du ger mycket klara instruktioner om exakt vad du vill. Ju mer detaljerade instruktioner du ger desto troligare är det att du får det du vill ha.

Marknadsför din webbsida

När du har byggt en webbsida är det mycket viktigt att du spenderar lite tid eller pengar på att marknadsföra den. Detta inkluderar att ta med adressen i ditt annonsmaterial men även sökmotoroptimering. Det finns gott om texter om sökmotoroptimering online. Detta är något du kan göra själv eller som du kan välja att anställa någon att göra. Om du anställer någon är det viktigt att du väljer en skicklig SEO eftersom dåligt utförd sökmotor optimering kan skada din webbsidas anseende i sökmotorernas ögon.