Framtiden ligger runt hörnet

rymdraketSciFi-filmer stimulerar våra framtidsvisioner och tar oss till fantasivärldar som vi inte ens kan inbilla oss bli verklighet. Den ena rymdfilmen efter den andra utspelar resor genom rymden till främmande planeter med rymdfarkoster som vi finner helt overkliga men ändå fascinerande.

Snart är SciFi inte längre ”fiction”

Nu är tur och retur-resor snart verklighet genom rymden. Rymdbolaget SpaceX har under lång tid arbetat med att utveckla bärraketer som kan återanvändas under resan och som inte behöver skjutas loss från farkosten efter användning.

Detta möjliggör längre rymdresor och returresor hem till jorden. Det första målet i sikte är en tur och retur resa till Mars, vilket varit en mycket långsökt vision tidigare.

Konceptet i sin helhet

Idag skjuts en rymdfärja ut i rymden med hjälp av stora bärraketer som är starka nog att lyfta den tunga farkosten och övervinna jordens dragkraft. När farkosten lämnat atmosfären lossas de förbrukade bärraketerna och faller tillbaks kraschande mot jorden.

Det nya konceptet bygger på större och effektivare bärraketer som inte förbrukas under avfärd. De kan sitta kvar på farkosten som sedan också kan landa med raketerna på plats. Detta möjliggör att man kan besöka andra planeter med hög dragningskraft för att än en gång lyfta och resa hem igen.

I skrivande stund utförs tester och vidare utveckling av tekniken. Exakt när den första resan till Mars kan ske har det ännu inte siats kring, men SpaceX visar positiva resultat som förhoppningsvis leder till ett helt lyckat koncept.

Källa: Veckans Affärer