Volvo bygger självstyrande bilar

Volvo autopilotVeckans affärer skriver om mässan Transportforum i Linköping där Volvo visade upp sitt svar på BMW’s självstyrande system för bilar. Det är tydligt att vi kommer att få se en framtida utveckling kring dessa system och att det på något vis, i alla fall i steg kommer implementeras i framtida bilar.

Volvo tror själva att vi kommer få se de första stegen av automatiseringar om ca 5-6 år i våra bilar men att en helt automatiserad autopilot som kör till angiven destination kommer ta mycket längre tid.

Tekniken stöds av regeringen

Regeringen stödjer projektet och är intresserade av att forska mer kring hur automatiserade bilar kan påverka vår trafik och säkerhet. Volvo ska därför producera 100 bilar med det automatiserade systemet, för att sedan testa det på olika vägar i Svenska storstäder.

Här hoppas regeringen på att kunna få se positiva resultat för trafiksäkerheten, utsläpp och mycket annat som kan förbättra trafikmiljön på de Svenska vägarna.

Fler aktörer utvecklar

Även Mercedes håller officiellt på att utveckla ett automatiserat system för bilar, så det kommer garanterat bli en kamp om vilken biltillverkare som implementerar automatiserade system i sina bilar först.

Även Google, som verkar försöka ha ett finger med i det mesta, har givit sig in i kampen.